چای

اخیراً از فواید بسیار چای سبز صحبت های زیادی می شود و حتی چای را بهترین نوشیدنی پس از آب می دانند . چای محتوی میزان کمی از رنگدانه ها ، مثل کافئین و ... است . چای سیاه و چای سبز هر دو از


گیاه واحدی به دست می آیند. تفاوت در این است که برای تهیه چای سبز برگها را بخار داده ، گرد می کنند و سپس آنرا خشک می نمایند . ولی برای تهیه چای سیاه برگها ، خشک شده ، تخمیر شده و برشته می شوند یعنی  فرآیند بیشتری به روی چای صورت می گیرد.

هم چای سیاه و هم چای سبز دارای رنگدانه هایی می باشند که اثر کاهش ابتلا به سرطان های مختلف در آنها دیده شده است . زمانی که چای با غلظتی مناسب دم بکشد ، تنها محتوی نیمی از کافئین یک فنجان قهوه است . با اینحال چای بدون کافئین هم وجود دارد .

چای های گیاهی نیز دم کرده برگ گیاهان مختلف هستند و گفته می شود حاوی رنگدانه های چای، بدون وجود کافئین می باشند، که البته درست است ، اما  رویه مصرف آنها بسیار مهم است ، چراکه ممکن است درمواردی نیز خطر زا بشوند . اگر مبتلا به بیماری تب یا به عبارتی حساسیت بهاره هستید، با مصرف اینگونه نوشیدنی ها بدنتان را تحریک نکنید .

مصرف چای تأمین کننده رنگدانه هایی است که شما به طریق دیگر دریافت نمی کنید،  پس با مصرف متعادل این نوشیدنی مفید زمینه های سلامتی را درخود فراهم آورید .

توضیح بیشتر:

چای یک نوشیدنی حاوی کافئین میباشد که با خیساندن
بـرگـهـای گیاه کاملیا سیننس (CAMELLIA SINENSIS) در
آب داغ تـهــیه میگردد. کشورهای عمده تولید کننده چای
عـبــارتند از: چین، هند، بنگلادش، پاکستان، ایران، کره،
ســریلانکا، تایوان، ژاپن، استرالیا، آرژانتین، کنیا، اندونزی
و نپال.

برگهای چای پس از چیدن مانند سیبی که در معرض هوا
قرار میگیرد تغییر رنگ میدهد، خیلی سریع پژمرده شــده
و اکسیده میگردند. علت آن تخمیر آنزیمی است که باعث
تجزیه کلروفیل و آزاد شدن تانین برگهای چای می گــردد.
چای به 4 گروه بر اساس درجه و مدت زمان اکسیداسیون
برگ هـای چــای تـقسیم بندی می شود. در واقـــع رونــد
اکسیـداسیــون در هــر گــروه در مـــرحــله خاصی با خارج
ساختن آب برگها توسط حرارت دادن متوقف میگردد.

1- چای سیاه (BLACK TEA): روند تولید آن به این نحو
می بـاشد که برگهای چای را پس از برداشت آن در دما و
رطوبت کـنـتـرل شـــده رهــا می کنــنــد تــــا اکسید گردد.
اکسـیـداسیـون در چای سبز قابل ملاحظه بوده و مدت آن
2 هفته تا یک ماه بطول می انجامد. سـپس برگـهای چای
خشک می گــردند تا رونداکسیداسیون متوقف گردد. چای
سـیاه نـســبت به انواع دیگر کافئین بیشتری دارد بهـمین
خاطر طعم آن قویتر می بـاشد. امــا بــر خلاف چای سبز،
چای سیاه طعم خودرا پس از گذشت سالها از تاریخ تولید
حفظ میکند. این نوع چای متداولترین و پر مصرف ترین نوع
چای در دنیا میباشد.

 

2-چای سبز(GREEN TEA): رونـد اکـسـیداسیون در ایـن
نوع چای پس از حداقل اکـسید شدگی متوقف می گـردد.
پـس از چـیـدن بـرگ هــای چـای سـریـعا بـا بـخـــار آب داغ
آنزیمهای اکسید کـنـنـده موجود در برگهای چای را از میان
بـرده و سـپـس بـرگها را خشک می کنند. در واقـع در چـای
ســــبز مرحله اکسیداسیون حذف می گردد. این نوع چای
طعم ملایم و گیاه مانندی دارا بوده و بیشتر در چین و ژاپن
مصرف میگردد.

 

3- چای اولانگ(OOLONG): اولانـگ بـه مـعـــنی اژدهای
سبز می بـاشد و مرحله اکسیداسیون آن 2 تا 3 روز بطول
می انجامد. این چای نیز در چین و ژاپن مصرف می گـردد.

 

 

4- چای سفید(WHITE TEA): در تهیه آن از برگهای تازه روئیده (جوانه ها) چای استفاده میگردد که اکیسد نیز نمیگردند. بیشترین اثر ضد سرطانی را این نوع چای به خود اختصاص داده است. این چای در چین مصرف میگردد.

 انواع دیگر چای بر حسب ترکیبات آن
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

* چای یخ (ICED TEA): معمولا به چای اندکی لیمو ترش و شـیـره ذرت
اضـافـه شــده و درون فنجان حاوی یخ ریخته شده و سرو می گردد.




* سبک انگلیسی(ENGLISH STYLE): در این روش چای همراه با خامه
و لیمو ترش سرو میگردد.



* بوبا (BUBBLE TEA،BOBA):
این نوشیدنی تشکیل گردیده از چای یخ،
شـیـر و گـوی های صمـغ مـانـنـدی کــه بــــه مروارید موسوم بوده و از گیاه
تاپوئیکا تهیه میگردد.

 

 

* چای کیسه ای (TEA BAG): در چـای کـیــســه ای از
خاک چای استفاده میگـردد کــه از نظر دوستاران چای زیاد
محبوب نمیباشد.

 


* در فرهنگهای مختلف چای را همراه با مواد گوناگونی مصرف میکنند مانند:هل، شکر، عسل، لیمو ترش، شیر، مربای میوه ها و چاشنی های دیگر.


روش دم کردن صحیح انواع چای، ترکیبات چای، فواید چای برای سلامتی بدن...

http://energydarmani.persianblog.ir

 

http://www.mardoman.com/diet/tea.aspx